Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΕΕΙ ‘’ΟΧΙ’’ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ‘’ΝΑΙ’’ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ


   Φέτος , νέα φοιτητική χρονιά ξεκινάει και ήδη μεσολάβησαν πολλά : Δημοψήφισμα, 3ο μνημόνιο και βουλευτικές εκλογές. Λίγο καιρό μετά το τέλος των διακοπών μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον όλους μας έχουν ταρακουνήσει οι εξελίξεις από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και κοινωνικές τραγωδίες όπως οι πνιγμοί προσφύγων  καθώς και ο εγκλωβισμός προσφύγων θυμάτων πολέμου στην Ελλάδα λόγω των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Αρχικά, το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη ανέδειξε με σαφή τρόπο τη συσσωρευμένη οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας απέναντι στους εκβιασμούς και τις επιταγές της Ε.Ε. Μια οργή ενός μεγάλου κομματιού του 62% ΟΧΙ, που κατάφερε να νικήσει την εργοδοτική τρομοκρατία, δεν φοβήθηκε από τα capital controls και αψήφησε τη μιντιακή προπαγάνδα φωνάζοντας ένα βροντερό ΟΧΙ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην δυναμική του ΟΧΙ έπαιξε το 85% τις σπουδάζουσας νεολαίας. Μιας νεολαίας που έρχεται για να ζήσει στην ανεργία, την επισφάλεια, τα voucher και με μισθό 400 ευρώ. Μιας νεολαίας που μεγάλο κομμάτι της  δεν μπορεί να σπουδάσει γιατί ζει στο πετσί της την οικονομική κρίση, την ίδια ώρα που διαλύεται κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Μια γενιά, η οποία κραυγάζει ότι δεν πάει άλλο και ψάχνει τους δρόμους για να πάει αλλιώς!
   Όμως παρόλη την ξεκάθαρη και δυναμική φωνή του λαού το περήφανο ΟΧΙ της 5ης Ιούλη μετατράπηκε σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η μνημονιακή συμφωνία της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα ήρθε να επιβεβαιώσει την 6μηνη κυβερνητική πολιτική αστικής διαχείρισης, που ως αποτέλεσμα είχε την κατάρρευση του προεκλογικού μύθου του Τσίπρα <<Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή>> το οποίο οδήγησε τον ελληνικό λαό στην υποταγή. Το παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πάει να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα, το χρέος και τις δανειακές συμβάσεις και να διαπραγματευτεί ‘καλύτερες συμφωνίες’ με τους εκβιαστές της Ε.Ε. καταλήγει να ψηφίζει μνημόνια εξαθλιωτικά για τους εργαζόμενους και την εργατική νεολαία.
   Το 3ο μνημόνιο έρχεται να καταπατήσει ακόμα περισσότερο τα εργατικά-λαϊκά  δικαιώματα με μέτρα όπως τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση της φορολόγησης και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις και τις μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά το πανεπιστήμιο το 3ο μνημόνιο έρχεται να βαθύνει την επίθεση του. Συγκεκριμένα προβλέπονται :
  •   Η επιχειρηματικοποίηση, δηλαδή η άντληση κέρδους των επιχειρήσεων και των εργοδοτών μέσω της έρευνας και των προγραμμάτων των πανεπιστημίων.
  •  Η περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και η λιτότητα σε όλα τα επίπεδα.
  •   Η αξιολόγηση όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των μισθών ή την απόλυση του προσωπικού καθώς και την δημιουργία σχολών πολλών ταχυτήτων
  •  Η μαθητεία, δηλαδή η απλήρωτη εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης.

   Άλλωστε, η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούσε ανέκαθεν θύμα της επίθεσης. Παλαιότερο με τον «νόμο Διαμαντοπούλου» το «σχέδιο Αθηνά», το κλείσιμο σχολών και συγχωνεύσεις των τμημάτων, την καταλήστευση των αποθεματικών των πανεπιστημίων κατά 70%, την κραυγαλέα υποχρηματοδότηση, που έχει άμεσο αντίκτυπο στα βιβλία, στις εστίες και τη σίτιση καθώς και με τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και πιο πρόσφατα με τις διαγραφές  των φοιτητών επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνήσεις από κοινού με την Ε.Ε. έχουν σχέδιο διάλυσης κάθε έννοιας δημόσιας  και δωρεάν παιδείας.
   Την ίδια ώρα που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει , που προσπαθούν τα κανάλια να μας πείσουν ότι είμαστε μια χαμένη γενιά, εμείς ξέρουμε ότι η εποχή μας γεννά δυνατότητες να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα. Είναι χρέος της γενιάς μας να βγούμε στην αντεπίθεση με ένα νέο πολιτικά επικίνδυνο φοιτητικό κίνημα. Μόνο ο οργανωμένος λαός και η νεολαία μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να φέρουν τον κόσμο ανάποδα, να γκρεμίσουν τον παλιό κόσμο που σαπίζει και να χαράξουν έναν άλλο κόσμο χωρίς χρέος, μνημόνια, ευρώ, Ε.Ε. αλλά θα ξαναγεννήσει την συλλογική επιθυμία για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην οποία δεν θα ζούμε ανάλογα με τις ικανότητες μας, αλλά με βάση τις ανάγκες μας!

Σ.Α.Α.ΦΟΙ.Κ. - Ε.Α.Α.Κ.

Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου