Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Αντεπιθεση τωρα



 ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

  Όχι πολύ μετά την πτώση της δεξιάς συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσω των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου μια νέα κατάσταση δημιουργήθηκε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ενώ ο κύριος προβληματισμός που υπήρχε στις εκλογές αυτές ήταν αν θα συνεχιστεί η αντιδραστική-αντιλαϊκή πολιτική ή όχι βλέπουμε πως και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρ ’όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις έρχεται και παίζει το ρόλο του συνεχιστή της ίδιας πολιτικής. Κατά κύριο λόγο αυτό προκύπτει από την πολιτική επιλογή για παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ καθώς και την αποδοχή για αποπληρωμή του χρέους.
   Η επιλογή της ¨διαπραγμάτευσης¨ με τους δανειστές και όχι της ρήξης με αυτούς σηματοδοτεί ένα νέο γύρο αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έρχονται να επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Η επίθεση αυτή φυσικά δεν αφήνει εκτός και τα ανώτατα ιδρύματα. Δεν έφτανε η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσω των αντιεκπαιδευτικών  μεταρρυθμίσεων (σχ. Αθηνά, ν. Διαμαντοπούλου) και την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων καθώς και τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων έρχεται τώρα να προστεθεί το ¨κλέψιμο¨ των αποθεματικών ταμείων. Με αύτη την κίνηση η κυβέρνηση δείχνει πως η κάλυψη των βασικών αναγκών των φοιτητών δεν είναι προτεραιότητα της μιας και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να σιτίζονται/στεγάζονται περισσότεροι φοιτητές αντί να μειώνει τις ήδη υπάρχουσες θέσεις.  Εδώ η νεολαία καλείται να μην μείνει θεατής αλλά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να δώσει την δική της μάχη.
Πλέον ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος έχει αναβαθμιστεί, χρειαζόμαστε ζωντανούς συλλόγους, συλλόγους ασπίδα για την επίθεση που δέχεται το φοιτητικό σώμα. Συλλόγους που θα βάζουν στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα τους και θα επιβάλουν τις ανάγκες τους που δεν ορίζονται από το πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της αποπληρωμής του χρέους αλλά από την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης και για δημοσιά και δωρεάν παιδεία. Απαιτούμε την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών, την κατοχύρωση των ενιαίων πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων και την επιστροφή των χρημάτων που κλάπηκαν από το κούρεμα του PSI.
  Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αντεπιτεθεί άμεσα να βάλει τις ανάγκες του μπροστά και να είναι ξεκάθαρο απέναντι σε κάθε κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος. Πρέπει να προβάλει μια συνολική απάντηση για τις δωρεάν σπουδές, για τους αξιοπρεπείς όρους και ρυθμούς τους, την φοιτητική μέριμνα και την επαρκή χρηματοδότηση των σχολών. Σήμερα έχει περισσότερο νόημα παρά ποτέ να ξεφύγουμε από την απάθεια και την λογική ότι τίποτα δε μπορεί να αλλάξει, που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές. Σήμερα ο Σύλλογος πρέπει να επιστρέψει σε κατάσταση διαλόγου και διεκδίκησης ξεφεύγοντας από τον λήθαργο της…ταχυφαγείας και της απουσίας συνελεύσεων, για να εγγυηθούμε όλοι ότι όσα μας απασχολούν από τη λέσχη έως την αλλαγή του προγράμματος σπουδών  θα βρουν νικηφόρα απάντηση. Γιατί όπως έχει δείξει και η ιστορία μόνο με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε ότι μας αξίζει.

        ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΑΣ,
          ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ!

  Σ.Α.Α.Φοι.Κ. Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου